Çocuklarda ishal nedir? Belirtileri ve Tedavisi
10 Nisan 2019



İSHAL NEDİR:

Dünya Sağlık Örgütü, bir günde üç defadan fazla sulu dışkılamayı ishal olarak tanımlamaktadır. Anne sütüyle beslenen bebeklerde ise her zamankinden daha sık ve sulu dışkılamayı ishal olarak kabul edilmektedir. Yalnızca sık dışkılama, kıvam bozuk değilse ishal sayılmaz. İshalde (diyare), bağırsak hareketlerinin artması, su ve mineral emiliminin azalması sonucu günlük dışkı sayısı artar veya dışkı kıvamı bozularak yumuşak, sulu bir görünüm alır. Çocukluk çağında ishal yaz aylarında daha sık görülür ve genellikle mide ve barsakları etkileyen enfeksiyöz ajanlar (mikroplar) ile meydana gelir. Enfeksiyöz ajanlar insandan insana el-ağız yoluyla bulaştığı gibi, temiz olmayan su ve gıdanın ağız yoluyla alınmasıyla da bulaşır.


İSHALİN BELİRTİLERİ NELERDİR:

  • Sulu dışkılama,

  • Acil dışkılama isteği ve dışkılamayı tutamama,

  • Sık dışkılama,

  • Susuzluk,

  • Bulantı ve kusma,

  • Ateş yükselmesi,

  • Halsizlik,

  • Karın bölgesinde ağrı ve gaz, ishalin genel belirtileridir.


İSHALDE NELER YAPMALIYIZ:

Sıvı kaybını karşılamak için su ve sulu içecekler verilmelidir. Bu içecekler kusmaya neden olmaması için yavaş yavaş, yudum yudum verilmelidir.

Anne sütünden başka besin almayan bebekler, daha fazla emzirilmelidir; ek besin almaya başlamış en az 6 aydan büyük bebeklerde ise yoğurt, ayran, yağsız et, pirinç, haşlanmış patates, ekmek, şeftali, muz gibi besinler verilmelidir.

Mümkün olduğunca ağızdan beslenmeye devam edilmelidir. Öğün miktarı azaltılarak sayısı arttırılmalıdır.

Çocuğun ateşi mutlaka ölçülmeli, ateş varsa kontrol altına alınmalıdır.



İSHALDE NELER YAPMAMALIYIZ:


Çocuğun susuz kalacağından korkup hızla birşeyler içirmeye çalışmak doğru değildir. Birden çok miktarda sıvı içirilirse kusmayı arttırabilir. Sıvı içilmelidir ama bunun yavaş yavaş, yudum yudum olması gerekmektedir.

İshal sırasında yağlı besinler, çay, meyve suyu, kola gibi çok şeker içeren içeceklerden sakınılmalıdır. Bu besinler ishali ve sıvı kaybını daha da arttırır.

Çocukluk çağında görülen ishal vakalarının büyük çoğunluğu virüslere bağlıdır ve 3-6 gün içinde kendiliğinden düzelir. Antibiyotikler virüsleri öldürmediğinden ishal vakalarının çoğunda antibiyotik kullanmaya ihtiyaç yoktur. İçinde kan ve mukus olan, yüksek ateş ve şiddetli karın ağrısı ile giden ishal vakalarında antibiyotik gerekebilir. Doktor vermeden antibiyotik kullanılmamalıdır.

Genel olarak ishalli çocuklara herhangi bir ishal kesici ilacın verilmesine gerek yoktur. Bu ilaçların ishalin kesilmesine katkısı olmadığı gibi, bazen ciddi zararlara yol açabilmektedir.

ÇOCUĞUNUZU İSHALDEN NASIL KORUYABİLİRSİNİZ:


-İlk 6 ay sadece anne sütü verin .(Biberonla beslenme ve ilk 6 ay anne sütü dışında besinler alma, ishalli hastalıklara yakalanma ihtimalini arttırır.)
-Dışarıda yiyecek bulundurmayın. Yiyecekleri ağzı kapalı bir şekilde buzdolabında saklayın.
-Temizliğinden emin olmadığınız yiyecek ve içeçekleri asla vermeyin.
- El hijyenine dikkat edin, çocuklarınızın da ellerini hijyenik bir şekilde yıkamasını sağlayın.Özellikle yemekten önce ve sonra hem kendi ellerinizi hem de çocuğunuzun ellerini iyice yıkayın.,

-Bebeklerin bezlerini değiştirdikten sonra ellerinizi mutlaka yıkayın.
- Süt ve süt ürünlerini tüketirken çok daha dikkatli davranın. Üretim ve son kullanma tarihleri ile saklama koşullarına bakın.

-Temizliğinden emin olmadığınız tuvaletleri kullanmayın.

-Güneşte beklemiş, açıkta satılan ve son kullanma tarihi geçmiş yiyecekleri kesinlikle tüketmeyin.

-Dışarda yemek yenecekse, pişirilme ortamının hijyenine güvenilen ortamlar tercih edin.

-Güvenliğinden ve temizliğinden emin olmadığınız hiçbir suyu içmeyin.

- Doktorunuz tarafından önerilen çocuk aşılarını zamanında yaptırın.



NE ZAMAN DOKTORA BAŞVURMALIYIZ:


-Bebeğiniz 6 ayın altında ise

-İshal 3 günden daha uzun sürmüş ise

-Bebeğiniz sürekli kusuyor, ağızdan herhangi bir şey almıyorsa.

-Dışkıda kan ve sümüksü görünüm varsa

-İshalle birlikte ateş ve kusma varsa

-Sıvı kaybı bulguları varsa; idrar yapamıyorsa, ağladığında göz yaşı yoksa, bıngıldağı ve göz küreleri çökük ise, karın derisi çekilip bırakıldığında yerine yavaş dönüyorsa vakit kaybetmeden doktora başvurunuz.


Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

Uzm. Dr. Betül Dünya