Cansız nesneler üzerinde potansiyel olarak bulunan patojen mikroorganizmaların kimyasal maddeler ile miktarlarının kabul edilebilir bir seviyeye düşürülmesi ile sağlanan dezenfeksiyon sayesinde, bakteri ve fungusların gelişimini önleme ve öldürmeye ek olarak bazı hedef virüsleri de öldürebilmektedir.
Dezenfektanlar;
göre değişik şekillerde sınıflandırılır.
Enfeksiyonlardan korunabilmek için; özellikle sağlık alanında kullanılan dezenfektanlar Biyosidal Ürünler Yönetmeliği kapsamında değerlendirilmektedir.
Dezenfektanlar ve genel biyosidal ürünler ana grubunda yer alan ürün tipleri aşağıda sıralanmıştır:
1- Ürün Tipi: İnsan hijyeni ile ilgili biyosidal ürünler (Sorumlu kurum Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'dur) 2- Ürün Tipi: Kişisel alanlarda ve umumi alanlarda kullanılan dezenfektanlar ve biyosidal ürünler 3- Ürün Tipi: Veteriner hijyenine yönelik biyosidal 4- Ürün Tipi: Gıda ve yem alanlarında kullanılan dezenfektanlar 5- Ürün tipi: İçme suyu dezenfektanları.
İDEAL DEZENFEKTAN
İdeal bir dezenfektan; •Mikroorganizmaya kolayca penetre olmalıdır. •Toksik olmamalıdır. •Kullanıldığı yüzeylere/nesnelere zarar vermemelidir. •Stabil/dayanıklı olmalıdır. •Etki spektrumu geniş olmalıdır. •İnaktivasyona dirençli olmalıdır. •Kolayca hazırlanabilmeli/kullanılabilmelidir.
DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
“Biyosidal ürünleri güvenli kullanınız”